logotip S59DXX

Radioklub "ŠTUDENT" Maribor

S55UMX

  uvod
Iskanje

Uvod natisni

 

Dolgo časa smo razmišljali in tarnali zakaj imamo radioamaterji na UHF področju 1.6 MHz zamik med oddajno in sprejemno frekvenco repetitorja, in ko smo končno dobili 7.6 MHz zamik smo se v okviru DXX skupine na hitro odločili, da zamenjamo star UHF repetitor z novim, z večjim zamikom. Naveličani smo bili LPD uporabnikov, ki so prehajali čez naš repetitor in sorodnih širokopasovnih oddajnikov brezžičnih slušalk, katere še nikoli niso slišale za PLL.

 

Vrag je šalo vzel, treba bo iti na Pohorje in preizkusiti izbrane prazne frekvence, je dejal Peter (S51PW) in sva šla ter izbrala ustrezne frekvence. Takrat je bil maj in ne preveč topel dan, saj je na Pohorju precej pihalo.

 

Od Tilena – S56CT sem dobil repetitor Vertex VXR 5000, ki pa je bil v zelo slabem stanju. Tako smo enkrat dopoldan organizirali skupaj z S56CT in S56KZ skupinsko razstavljanje, čiščenje in barvanje ter ponovno sestavljanje večih repetitorjev. Kasneje sem se lotil predelave in poglaševanja teh repetitorjev. Čez nekaj dni smo šli z Bojanom-S52ME na Pohorje po star repetitor in krmilnik. Z Ivom-S51UL sva vgradila stari RRC4 krmilnik v novi repetitor, S56KZ nam je posnel govor novega govornega identifikatorja v ISD čipe krmilnika. 4. 6. 2006 je napočil trenutek, ko smo se Bojan-S52ME, Peter-S51PW, S57KTE in jaz odpravili na Pohorje z namenom, da priključimo nov repetitor. Nad delovanjem novega repetitorja smo bili več kot navdušeni. Tukaj so zbrani osnovni tehnični podatki repetitorja:

 

Rx frekvenca: 431.600 MHz
Tx frekvenca: 439.200 MHz
CTCSS (Rx): 88.5 Hz (opcija)
Ton (Tx): 88.5 Hz
Občutljivost sprejemnika: ~ 0.2 uV (12 dB SINAD)
Moč oddajnika: 10 W (10 W, rezervno napajanje-akumulator)

 

Repetitor je tudi baterijsko napajan in vsebuje S54S odklopnik, ki odklopi porabnike od akumulatorja takrat ko se le ta preveč sprazni. Vsebuje tudi sysop vhod za krmiljenje repetitorja.

DTMF uporabniški ukazi so ostali enaki kot prej in sicer:

 

  • A0…sproži oddajo telemetrije sistema v CW
  • A1…sproži oddajo govornega identifikatorja
  • A2…sproži oddajo govornega info sporočila
  • A*…sproži oddajo časa

 

Slika1 – Slika na zid obešenega S55UMX repetitorja

 

Slika2 – Pogled odprtega repetitorja od zgoraj

 

Slika3- Hlajenje končne stopnje in usmernika repetitorja

 

 

Vremenska postaja na S55UMX

 

Maja 2008 smo montirali na repetitor vremensko postajo. Največje zasluge za izvedbo nosi Sandi-S54S, ki je načrtoval govorni vmesnik in ga skupaj z vremensko postajo podaril.  Na začetku smo imeli kar precej težav z izpadanjem meritve vetra, zaradi močnega elektromagnetnega polja Radia City, ki se nahaja na isti lokaciji. Problem se je pojavil v serijski komunikaciji, nivoja samo 3V, med vetrometrom in originalnim vmesnikom priloženim k vremenski postaji. Ugotovili smo, da vremenska postaja brez dodatnih predelav ni primerna za tako elektromagnetno obremenjena okolja. Da smo lahko sploh kaj pomerili smo morali nekoliko nadgraditi tudi merilne instrumente (slika 6). Sledilo je vsaj 5 obiskov Pohorja (v zasedbi S54S, S51PW in S56WAN), kjer smo sproti poizkušali odpraviti težave na razne načine. Prvo smo zamenjali vse povezovalne kable med senzorji z oklopljenimi kabli. Namestili smo ferite na vse kable. Vremensko postajo smo dali v aluminijasto škatlo, namestili na podatkovne linije dodatne kondenzatorje, ki preprečujejo vstop RF energije v vremensko postajo. Pomagali smo su tudi z tehnikami zastiranja elektromagnetnega polja. Na koncu je še Sandi spremnil nekoliko program in sedaj stvar z vsemi ukrepi deluje dobro. Uporabniku so na voljo naslednji novi  DTMF ukazi:

 

  • A3...temperatura zraka, vlaga, povprečna in maksimalna hitrost vetra ter smer.
  • A4...ura (sinhronizirana preko DCF77)

 

 

 

Slika4- Montaža vetrometra

 

 

Slika5-  Vremenska postaja v Al škatli (spredaj), S54S govorni vmesnik vremenske postaje v Al škatli (zadaj)

  

Slika6- Nadgrajen Metex za merjenja v močnih elektromagnetnih poljih

 

 

Pripravil: Andrej, S56WAN