logotip S59DXX

Radioklub "ŠTUDENT" Maribor

domov - pišite nam - dodaj med priljubljene - natisni

Izobraževanja

Arhiv izobraževanj


 

Radioklub "ŠTUDENT" Maribor, S59DXX, tekom celega leta pripravlja razna izobraževalna srečanja, v okviru katerih mladini in študentom predstavljamo radioamatersko dejavnost.  V drugi polovici leta 2007 smo pripravili izobraževalnego gradivo za radioamaterski tečaj in ga dali v prosto uporabo vsem radioklubom v Sloveniji. Pri tem nam je pomagal prijateljski radioklub S59ABC, ki nam je podaril prenovljeno izdajo Radioamaterskega priročnika in nas s tem še dodatno vzpodbudil k pripravi prosojnic. Verjamemo, da bo gradivo pripomoglo k organizaciji večjega števila radioamaterskih tečajev. Za izvedbo tega projekta gre največja zahvala S56WAN in S56WBV.

 

 

Dodatno smo izdelali spletni generator testov. Želimo si, da bo v pomoč tako tečajnikom pri študiju kot predavateljem pri preverjanju osvojenega znanja v okviru posameznega termina. Če se ob zaključku vsakega termina izvede anonimno preverjanje znanja, dobi kandidat prvi občutek o osvojenem znaju, predavatelju pa lahko rezultati pomagajo pri določanju snovi, ki jo je potrebno še dodatno utrditi. Ob tem bi se želel za podporo pri izvedbi projekta zahvaliti Zvezi radioamaterjev Slovenije in avtorjem vprašanj (S51BW, S51EJ, S57XX, S57BBA, S56G, S59TI). V prvi vrsti pa gre zahvala S56RVC, ki je izdelal spletni program za generiranje testov.

 

Ker se vse lahko naredi tudi bolje, je vsaka dobronamerna in konstruktivna kritika zelo dobrodošla. Pišite nam na s59dxx@uni-mb.si.

  

 

 Načrtovane aktivnosti

V sodelovanju z UM FERI v letu 2013 načrtujemo izvedbo:

 1. radioamaterskega tečaja .
 2. več ponovitev delavnice "Gradnja programsko definiranega radijskega sprejemnika za radioamaterska frekvenčna pasova 3.5 MHz in 7 MHz",
 3. delavnice "Gradnja programsko definiranega radijskega oddajnika",
 4. projekta "Prehoda med internetom in digitalnim repetitorjem D-STAR",
 5. projekta "Posodobitev prehoda med ATV in internetom",
 6. projekta "Razvoj visokofrekvenčne glave za paketni radio na 5,7 GHz",
 7. projekta "Postavitev testnega wlan omrežja hitrosti 40 Mb/s in nadgradnja obstoječe infrastrokture" ,
 8. delavnice "Izdelava oddajnikov za lov na lisico (ARG)",
 9. delavnice "Izdelava sprejemniko za lov na lisico (ARG)",
 10. mnogo drugih aktivnosti, skladno z interesi in višino pridobljenih sredstev.

 

 

Pretekle aktivnosti

V preteklih letih smo v okviru izobraževalnih dogodkov izvedli mnoge aktivnosti.

 1. V sodelovanju z UM FERI in ŠOUM organiziramo delavnico "Gradnja programsko definiranega radijskega sprejemnika za radioamaterska frekvenčna pasova 3.5 MHz in 7 MHz".
 2. V sodelovanju z Društvom študentov FERI smo organizirali delavnico za študente - Gradnja anten za Wi-Fi.
 3. V okviru celoletnega projekta "Radioamaterske delavnice 2008" smo izvedli večje števila izobraževalnih srečanj, kjer so vsi zainteresirani poleg osnovnega teoretičnega znanja pridobivali tudi praktične izkušnje na področju konstruktorstva, samogradnje in dela z radijsko postajo.
 4. Organizirali smo 15- do 20-urni radioamaterski tečaj. Po uspešno opravljenem preverjanju znanja so udeleženci pridobili radijsko dovoljenje in se aktivno vključili v klubske aktivnosti.